Klasifikácia slovenských tichých vín podľa obsahu zvyškových cukrov:
Suché             0 –   4 g.l-1 zv. cukru

Polosuché     4 – 12 g.l-1 zv. cukru

Polosladké  12 – 45 g.l-1 zv. cukru

Sladké           nad 45 g.l-1 zv. cukru
 

Klasifikácia slovenských šumivých vín podľa obsahu zvyškových cukrov:

Brut nature (prírodne suché0 – 3 g.l-1 zv. cukru


Extra brut (extra suché)        0 – 6 g.l-1 zv. cukru

Brut (suché)                           0 – 15 g.l-1 zv. cukru

Extra dry                               12 – 20 g.l-1 zv. cukru

Sec (polosuché)                 17 – 35 g.l-1 zv. cukru

Demi-sec (polosladké)     33 – 50 g.l-1 zv. cukru

Doux (sladké)                      nad 50 g.l-1 zv. cukru

 

 

Districtus Slovakia Controllatus (D.S.C.)  : Víno s chráneným označením pôvodu najvyššej kvality zo slovenských apelácií. Poïžiadavky na jeho výrobu stanoví osobitný predpis.
 
Víno bez zemepisného ozna?enia : Pôvodné označenie kategórie „stolové víno“ platí v krajinách EÚ do 1. 8. 2009. Po tomto termíne sa môžu stolové vína označovať názvom odrody na etiketách a budú klasifikované ako „víno“.

Víno so zemepisným označením  : Pôvodný názov „oblastné víno“ bude zmenený na „regionálne víno“. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.

Víno s chráneným označením pôvodu  : Základom označenia sú apelácie Slovenskej republiky. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.


 

 

 

Kabinetné víno      -  19 °NM  -        Zdravé hrozno v plnej zrelosti


Neskorý zber         -  21 °NM  -        Zdravé hrozno v plnej zrelosti


Výber z hrozna      -  23 °NM  -        Zdravé hrozno v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov


Bobuľový výber 
     -  26 °NM  -        Ručne zberané prezreté strapce hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené bobule


Hrozienkový výber-  28 °NM  -        Ručne vyberané prezreté bobule hrozna


Cibébový výber    
   - 28 °NM  -        Ručne vyberané prezreté bobule hrozna zušľachtené účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon


Ľadové víno            -  27 °NM  -        Hrozno zberané pri teplote - 7 °C a nižšej, ktoré zostalo v priebehu zberu a spracovania zmrznuté


Slamové víno   
       - 27 °NM  -        Zdravé hrozno, pred spracovaním skladované na slame, rohožiach z rákosia alebo zavesené vo vetraných priestoroch najmenej tri mesiace